De claim

Achtergrond

Allergan BIOCELL borstimplantaten


Om medische hulpmiddelen op de markt te mogen brengen is in Europa een CE-keurmerk nodig. In december 2018 werd het CE-keurmerk van BIOCELL (= met een ruw oppervlak) borstimplantaten van Allergan niet verlengd. Dat is een andere manier om te zeggen dat de implantaten nu verboden zijn. Aanleiding voor het verbod was een onderzoek door een collectief van onderzoeksjournalisten over misstanden bij de toelating van medische hulpmiddelen en een daarop volgende eis om een terugroepactie door de Franse autoriteiten.

De BIOCELL implantaten van Allergan (zie hier de lijst) geven een sterk verhoogde kans op BIA-ALCL, een bijzondere vorm van lymfeklierkanker. Uit onderzoek is gebleken dat dit voornamelijk de implantaten van Allergan betreft. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 1000 gevallen bekend van BIA-ALCL en zijn er 39 vrouwen aan overleden. In Nederland zijn 52 gevallen van BIA-ALCL bekend sinds 1997, waarvan 20 gevallen zijn vastgesteld in 2017 en 2018. In 70% (!) van de gevallen betrof het BIOCELL implantaten van Allergan. Dat aantal neemt toe.

Naast BIA-ALCL scheuren en lekken de implantaten (‘gelbleed’). Uit onderzoeken blijkt dat tot 31% van de implantaten binnen 15 jaar scheurt. Ander onderzoek toont aan dat bij 98% van de vrouwen met borstimplantaten siliconendeeltjes worden aangetroffen buiten de implantaten (in het kapsel of elders in het lichaam). Deze deeltjes kunnen op diverse plekken in het lichaam toxische reacties geven. Siliconenlekkage is moeilijk op te merken. Vermoedelijk zijn deze reacties de oorzaak van klachten van uiteenlopende aard, ook wel bekend onder de verzamelnaam Breast Implant Illness (BII). Steeds meer vrouwen treden naar voren die ernstige klachten ervaren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de door ons gemaakte interviews die zijn gepubliceerd op deze site.

Door het bekend worden van steeds meer informatie willen veel vrouwen van hun implantaten af. In 2017 bleek uit onderzoek van het RIVM al dat ruim 70% (!) van de vrouwen gezondheidsklachten kreeg na implantatie en dat deze klachten bij de helft van de ondervraagden verminderden na explantatie. Uit recenter onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat 67% opknapt na de explantatie.

Ondanks deze overtuigende feiten en cijfers worden in Nederland de kosten voor explantatie niet vergoed door zorgverzekeraars, behalve als er een medische noodzaak voor is. Volgens het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn de risico’s klein en moet er eerst nader onderzoek komen. Explantatie en verwijdering van het kapsel is een serieuze operatie die tussen de €2.500 - €5.000 kost. Door de diversiteit aan klachten wordt die noodzaak niet altijd erkend. Veel vrouwen blijven daardoor noodgedwongen rondlopen met deze implantaten en ontbreekt het aan keuzevrijheid. Ook andere schade - zoals zwervende siliconendeeltjes - wordt niet vergoed.

Een petitie om explantatie vergoed te krijgen in oktober 2019 - van platform CalmYourTits - werd ondertekend door 28.000 vrouwen en is in december 2020 aangeboden aan de Tweede Kamer. Vooralsnog heeft de petitie niet geleid tot een gewijzigd standpunt. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) legt de nadruk op voorlichting. Daar hebben de vrouwen die al implantaten hebben weinig aan.